Történelem

 

A Tokai-Gakki manufaktúrát 1947-ben alapították meg Japánban, Hamamatsu városában, ahol azóta is töretetlenül készülnek a hangszerek a világ legszigorúbb minőségi előírásait követve.

A márka az 1970-es évek végén írta be magát a történelembe a ’Reborn Old’, majd a ’Love Rock’ szériával. A Tokai eredeti célkitűzése az volt a Love Rock-al, hogy olyan "Single Cut" fazonú gitárral rukkoljon elő akkor egyedüliként a világon, amely egy az egyben az '59-es "Holy Grail"-ként elhíresült hangszer mintájára készül.

E legendás modell gyártását ugyanis 1960-ban leállították Amerikában és csak 1968-69-ben indították újra, ám ezek a gitárok már egy gyökeresen új konstrukciót követtek. Az 1969 és 1985 közötti ’Norlin’ néven emlegetett korszakot többek között a „szendvics-test” (pancake-body) konstrukció és a 3 részből összerakott jávor nyak fémjelezte. A költséghatékony kivitelezés és az eredeti elképzelésekkel szakító kialakítás következtében ezek a gitárok messzemenően eltávolodtak az '58 és ’60 között gyártott "Holy Grail" néven emlegetett hangszerektől.

A Tokai épp ebben a időszakban rukkolt elő az eredeti '59-es specifikációira épülő Reborn Old – később Love Rock-ra átkeresztelt – szériával, betöltve az űrt, ami a ’60-as évek óta tátongott. Ezzel feltámasztotta hamvaiból a legendás "Holy Grailt" a tradicionális specifikációkat kereső zenészek örömére. 

A gitárok híre rövid idő alatt bejárta a világot és a Tokai márka hihetetlen mértékű népszerűségre tett szert. Zenészek körében köztudottá vált, hogy a Tokai gyártja a korabeli legautentikusabb Single Cut fazonú hangszereket. Az akkori, gyakran 5-6 kg-t is meghaladó rétegelt jávor nyakkal és szendvics-konstrukcióval készülő nyugati modelleknek első számú konkurenciájává lépett elő a Tokai tradicionális elvek alapján megalkotott Love Rock szériája. 

Azóta a Tokai név legendává vált és a gyűjtők körében a korabeli Reborn Old illetve Love Rock gitárok gyakran a vintage korú amerikai modell-párok árait megközelítve cserélnek gazdát a piacon.

 

A Stratocaster mintára készült Tokai ’Springy Sound’ valamint a Telecaster formát követő ’Breezy Sound’ szintén mérföldkőnek számítanak az elektromos gitárgyártás történelmében. Többek között Stevie Ray Vaughan is közismert kedvelője volt e modelleknek, nem véletlenül látható híres Texas Flood című albuma borítóján egy Tokai Springy Sounddal a kezében (a logót a Fender kérésére a kiadó letakarta, de az eredeti ’cenzúrázatlan’ verzió könnyen fellelhető). Stevie Rayt olyannyira meggyőzte a korabeli Tokai hangszerek minősége, hogy 1985-ben hivatalosan is a Tokai reklámarca lett és az akkori katalóguson is az ő arcképe látható. A mai napig a Tokai cég gyártja a Japán Fenderek egyes USA-ba is exportált modelljeit.

A Tokai hangszerek minősége a ’80-as évek aranykora óta mit sem csorbult. A Hamamatsu-i manufaktúra töretlenül gyártja hangszereit a Japán piacra, alacsony darabszámban, változatlan minőségben. Érdekesség, hogy ma többségükben még mindig ugyanazok a mesteremberek készítik saját kezűleg a gitárokat, akik a ’70-es, ’80-as években. Köszönhetően az alacsony darabszámú gyártásnak és a javarészt kézzel történő munkafolyamatnak, a Tokai gitárok minősége sokak szerint messze felülmúlja a több tízezres darabszámban készülő, futószalagon gyártott márkák modelljeit.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

All Rights reserved to Tokai-Studio Hungary.

Modell ismertető megnyitás:
Tokaistudio.com hungary
 

A honlap fejlesztés alatt!

 

T: +36 30 3051487 |  info@tokaistudio.com